Life is not measured by the number of breaths we take, but by the moments that take our breath away.This page about grooming newfoundlands is translated to Swedish after kind permission from Logrus kennel in Italy. It's in my opinion the best advice to be found. If you want the english version or just want to visit their homepage, check in here: LOGRUS & NEVERINE'S
A warm thank you to Iwonna and Anna for letting us translate it to the swedish newfowners
.
TRIMNING AV NEWFOUNDLANDSHUND

Det här är sidan du kan läsa om du verkligen vill lära dig att göra iordning din hund till utställning. Och även till vardags förstås om man vill det. Beskrivningen här utgår ifrån att man har tillgång till de nödvändiga tillbehören som t ex en riktigt bra fön. Det är däremot inget som den vanliga hundägaren vanligtvis har i sin ägo. Det går förstås att blåsa hunden med en enklare fön men var försiktig så att det inte bränner hundens hud, eller låta den självtorka.
Beskrivningar på hur man går tillväga finns nästan inte att få tag i, utan de flesta lär sig genom att studera hur andra gör och prova sig fram. Logrus & Neverine's kennel i Italien har däremot gjort en suverän sida med mycket väl beskrivande bilder, och Iwonna och Anna på kennel Logrus har varit vänliga nog att låta mig översätta deras sida till svenska. Så här är den. Hoppas den är till hjälp för er.
Gör gärna ett besök på KENNEL LOGRUS egen hemsida. (denna sida copyright©logrus kennel)

Ett varmt tack till Iwonna och Anna.

Vad du behöver :
- shampoo
- balsam
- torra handdukar
- fön
- trim bord
- bomull för öronrengöring
- klotång
- metallkam
- mjuk karda
- vanlig sax
- effileringssax (med 46 tänder)
- tovskärare (vi använder den för ett annat ändamål)

Observera!! Innan du börjar göra iordning din hund, måste pälsen vara ren (nybadad) absolut genomborstad och helt fri från tovor.


Badning:
Utställningshundar måste badas dagen innan utställningen, och i perioder mellan utställningar är det nödvändigt att bada svarta och bruna hundar med 15-20 dagars mellanrum, och för vit/svarta med 10-15 dagars mellanrum. Regelbundna bad tar bort oljan ur pälsen därför är det viktigt att preparaten man använder är av speciellt god kvalitet.
Förbered schampoo och balsam utspätt i vatten om rekommenderat, samt torra handdukar.
Ställ hunden i badet/duschen och blöt honom ordentligt med varmt (!!!) vatten.
När hunden är ordentligt blöt masserar du in schampot i pälsen. Schamponera nosen också, mellan ögonen och under öronen.
Var mycket försiktig på dessa ställen så att inget schampoo kommer i hundens ögon eller öron.
Skölj därefter mycket noggrant. Om pälsen är mycket smutsig kan du schamponera en andra gång.
Sist av allt använder du balsam i pälsen, vänta några minuter och skölj sedan ur pälsen. Om du skall ställa ut din hund dagen efter så sköljer du ur balsamet noggrant, om inte kan du låta lite balsam sitta kvar.
Krama ur det mesta vattnet ur pälsen och torka sedan med handdukar. Därefter ställer du hunden på trimbordet.


Torkning:
Använd en ordentlig fön för att blåsa pälsen torr på din newfie. Den är kraftfull och blåser kall luft. Börja blåsa bort allt vatten ur pälsen, var försiktig runt ögon, nos och öron. Börja därefter föna hunden helt torr (alltid uppifrån och ner). Först ryggen (övre delen av nacken, ryggen och korset). Om din hund har lite vågig päls kan du borst med kardan och blåsa samtidigt, men var försiktigt och riv inte skinnet på din hund med kardan. Därefter torkar du undre delen av nacken/halsen och vänster flank, efter det magen, höger flank, framställ, bakställ och sist svansen. Pälsen mellan tårna blåser man uppåt.
Till sist torkar man pälsen på huvudet, (pälsen på kraniet skall blåsas uppåt).
När hunden är helt torr kan du börja borsta och kamma den.


Borstning och kamning:
Börja med att borsta igenom all päls och kamma den noggrant. Jag skriver inget om hur man reder ut tovor eftersom jag hoppas att utställningshundar aldrig har tovor i pälsen!!! Börja kamma nedre delen på ett bakben på hunden. Lyft upp håret med ena handen och kamma pälsen nedanför handen, kamma ända ner till skinnet, fortsätt på samma vis och arbeta dig uppåt och bakåt mot svansen. Sedan andra bakbenet, mellan benen (försiktigt!) och sedan svansen från svanstippen och uppåt mot svansroten. Nästa steg är ryggen från korset och fram mot nacken och sidorna från magen och upp mot ryggen. Glöm inte att kamma pälsen i armhålorna. Fortsätt på samma vis med frambenen, nerifrån och uppåt, halsen, under och bakom öronen och sist huvudet. Klipp också klorna och gör rent öronen (om det behövs).


Själva klippningen:

Före Före Före
Efter Efter Efter


Du kan börja klippa pälsen när din hund är helt torr, dagen efter är lämpligt. Om det är första gången du provar så gör det inte alldeles före en utställning. Be någon omhjälp istället. En felklippt päls behöver lite tid för att växa ut igen.
Regel nummer 1: Det är alltid bättre att klippa för lite än för mycket!!!
En verkligt bra kvalitetssax är viktigt om resultatet skall bli bra. Kom ihåg att kamma pälsen innan och under tiden du klipper.
Newfoundlands skall ha medellång päls, utan överdrivna behäng, kragar och fanor, och pälsen skall inte vara sliten och full med kluvna toppar. Klippta hundar SKA fortfarande ha ett naturligt utseende, var försiktigt så att du inte lämnar några synliga märken efter saxen!


Tassarna:
Börja med framtassarna. Först under tassen, klipp håret som växer mellan trampdynorna.

Före Efter

Lyft sedan håret mellan tårna och kamma det rakt upp, använd en rak sax och forma tassen rund, men klipp inte för mycket. Se bilderna. Klorna skall inte synas. Om du skulle klippa för mycket, var inte orolig, pälsen på tassarna växer väldigt fort. På baksidan av tassen skall pälsen nå till marken och formas i en jämn kurva uppåt benet. Se bild.

Före Före

Efter Efter

Klipp baktassarna på samma vis

Byt sax till effileringssaxen, från och med nu används enbart effileringssax och kammen. Klipp alltid i den riktning håret växer, aldrig mothårs. Kamma pälsen på den del av hunden du arbetar, och klipp. Kamma och klipp. På det viset arbetar du genom hela hundens päls.


Framställ
Börja med att jämna till behängen lätt. Först på baksidan av benet, sedan utsidan och insidan. Klipp mer på insidan om hunden har smal bröstkorg, men överdriv inte!

Före Efter
Före Efter
Före Efter

Frambenet måste visa en idealisk förlängning av skuldra och överarm. Lämna inte för långa hårstrån - speciellt inte på armbågarna! Trimma bort alla oönskade hårtippar på skuldran och överarmen också, för att få rena linjer.


Hindquarters
Samma sak som med frambenen, titta bakifrån och trimma håret uppifrån och ner (i pälsens växtriktning) från korset till tassarna. Klipp mer på insidan av bakbenen om hunden är trång bak, klipp mindre om hunden är vid bak i rörelse.
Före Efter


Genom att klippa bort överdriven pälsväxt visar man hundens bakbensvinklar. Newfoundlandshundar skall ha korta hasor, trimma därför pälsen från hasen och neråt i 45 graders vinkel, och den nedre delen vertikalt mot marken (se bild nedan).
Före Efter


Bröstkorg
Pälsen på bröstet växer ofta väldigt mycket och kan behöva trimmas ner ordentligt. Speciellt på halsen. Om pälsen nedanför bröstkorgen är för lång ger det en illusion av korta framben, så trimma pälsen som blir för lång och forma en jämn kurva. Trimma också bort överskottshår på sidorna av halsen, från örat och neråt till bröstet.
Före Efter


Underlinje
Börja bakifrån och gå framåt, först vänster flank, sedan höger flank. Trimma pälsen under magen och bröstkorgen, börja från bakdelen och fram till armhålan. Klipp inte för mycket så att du gör intryck av för långa ben eller för lite (korta ben).
Före Efter


Lyft frambenet och trimma under armhålan och förbind underlinjen med linjen från bröstkorgen. Upprepa med nästa ben.
Före Efter


Tänk dig nu formen på din hunds kropp. Formen på underlinjen måste vara rundad och inte rak. (Se bilderna nedan)
Före Efter Inte så här!!

Trimma mer bakom armbågarna så att det inte syns spretiga hårtestar när hunden rör sig.


Topline
Ibland behövs ingen korrigering här, men ibland är pälsen på nacken och korset så tjock att hunden ser ut att ha krage och/eller blir för hög över korset. Använd inte sax här utan en så kallad tovskärare, till exempel Mars Coat King, för att tunna ur underullen
Före Efter

Före Efter


Tail
Att trimma svansen är inte alltid nödvändigt, bara om pälsen bildar fana.
Före Efter


Head
Börja från öronen. Trimma pälsen på örat jäms med öronlappens kant. Klipp och kamma alltid neråt i pälsens växtriktning. Toppen på örat skall vara rundad, inte spetsig.
Före Efter


Och så under öronlappen. Trimma bort allt fett och oljigt hår under örat, trimma också bort håret på kinden och vid öronfästet.
Min kommentar: Detta borde göras på alla newfoundlandshundar, även sällskapshundar då det främjar en god öronmiljö genom att släppa ner luft i örat och motverkar svamptillväxt med öroninflammationer som följd.
Före Efter


Bakom öronen växer ofta mjukt och alldeles för långt hår som stör huvudformen. Klipp från öronfästet och neråt. (Se bild nedan)
Före Efter


Nu håret på skallen. Kamma det uppåt och forma en rundad skalle.
Före Efter


Be någon om hjälp att ställa upp hunden åt dig, samt visa den i trav, då kan du omgående se om du missat något ställe som behöver korrigeras.

Utställningshundar måste trimmas varannan till var tredje vecka.


Jag önskar dig all lycka i utställningsringarna!!!